Струма Сърф

Борислав Пауновски:

“Поръчах си сърф от NRS миналото лято импулсивно в тропически Хавай, пристигна по Коледа в София. Мечтая си за точно тази дъска вече 4 години откакто я пробвах за пръв път. Водата в Струма се вдига, а аз не издържам. Чувството е страхотно. Познавам реката в този си участък като дланта си, но толкова плуване не съм виждал.  Мога цял ден да си играя.

За втори път се качвам на Stand up paddle board, накратко SUP board. Всичко е в баланса – позицията на краката и в дължината на греблото. Ако си разкрачен си много стабилен, но залиташ напред. Ако единия крак е напред си стабилен, но залиташ настрани. Ако греблото е прекалено късо, се навеждаш, кръста те боли и баланса ти се нарушава. Ако е прекалено дълго оставаш без рамене и сила да загребеш. Всичко е в баланса. Това са няколко от най-добрите ми падания от сърфа на най-големите бързеи.

Така прекрасния бързей известен като Кривата вълна, Пералнята, 3-5-8 или Бегунова. Всичко започна славно и приключи бързо. Не бях плувал там от 5 години. Имах нуждата. Бях забравил тръпката. Препоръчвам го на всеки. Влизайки в голямата дупка в средата на бързея оставяш вълната да те обгърне. Опитваш да се бориш срещу нея, но накрая тя те събаря от сърфа и те оставя на течението. Мястото се чува от далеч като огромен водопад или огромен локомотив. Любимо място на поколения рафтъри (засега само 2 поколения). 

Вляво от мен е падът/дупката „Прагът“. Замислих се само за момент, дъската веднага усети и ми избяга.

Бързей „Мостът на въздишките“ След като се удивих как стигнах до средата на бързея без да падам реших да оставя всичко на случаЕността и да се сгромолясам като талпа в правилния момент.”