Спортен рафтинг

Състезанията по спортен рафтинг се провеждат в 6 дисциплини – Спринт, Хед-ту-Хед (H2H), Слалом, RX, Даунривър и R mix Точките спечелени след всяка дисциплина определят крайното класиране. В зависимост от формата на състезанието рафтинг отборите се състоят от 4 гребци – R4 или 6 гребци – R6.

Sprint / Спринт

Целта при спринта е трасето да бъде преминато за най-кратко време. Изключително силова дисциплина, която същевременно изисква отлично “разчитане” на реката и перфектен синхрон в лодката. Всяко състезание започва с него, като продължителността му е между 2 и 3 минути в зависимост от дължината и сложността на избраният участък.

H2H / Хед ту хед

Без съмнение визуално най-впечатляващата и атрактивна дисциплина. На старта успоредно застават две лодки като отбора с по-добро време от спринта има право да избира стартова позиция. Целта е достигане на финала преди съперника. Идеалният участък за H2H има повече от една линия за преминаване, което позволява множество изпреварвания и неочаквани обрати по време на спускането.

Slalom / Слалом

Най-техничната и комплексна дисциплина, изискваща отлично “разчитане” на реката, перфектен синхрон, много физическа сила и доза късмет. Целта е да се преодолеят 12 прави и обратни вратички за най-кратко време. Докосването, пропускането или умишленото им преместване сe наказва с добавено време. Всеки отбор преминава по трасето два пъти като се взема по-доброто от двете времена.

R X / Ер Екс

Най-новата дисциплина в R4. Създадена с една единствена цел – рафтингът да стане олиймпийски спорт. Комбинира няколко дисциплини в едно – Слалом и Хед ту хед. Две лодки се състезават и трябва да минат през обратна и две прави врати. Настъпват много обрати при срещата на двата отбора при обратната врата. При изпускане или умишлено нараняване на другия отбор има 2 наказателни врати преди финала.

Downriver / Даунривър

Най-продължителната (около 40 мин) дисциплина и изисква неизчерпаема енергия, издържливост и воля за победа. Реда на стартиране се определя от временното класиране до момента, а лодките се пускат една по една през определен интервал от време или в групи. Трасето трябва да е така подбрано, че да осигури достатъчно разнообразни препятствия.

R X Mix / Ер Екс Микс

Отборите са съставени от 2 момичета и 2 момчета. Няма значение как ще седнат гребците. Същите правила като RX – 3 вратички трябва да се вземат и до 2 наказателни при грешка, изпускане на врата и т.н. Директни елиминации до 1 победител.

Ставайки член на нашия рафтинг клуб, вие ще се научите да гребете, да управлявате лодката в спокойни и бързи води, да работите в екип, да се спускате безопасно по бързотечащи реки и много още.  Всичко това правим за удоволствие, за да предизвикваме сами себе си и да се наслаждаваме от постигнатите резултати заедно с приятели.

КАК ПРОТИЧА ОБУЧЕНИЕТО?

1.   Започва сe с редовни тренировки на язовир Панчарево вечер след работа около 18.30.

2. Тренировка на река

3. Теоретични лекции – Зимата, когато е студено, организираме лекции на закрито. Наблягаме на всичко – от течения до възли и техники за спасяване

4. Експедиции – Организираме експедиции, тренировки и обучения на различни реки и язовири.

Членството в клуба е годишно. Това е своеобразен продължителен курс. Усвояването на уменията изисква време и практика. Инструкторите в клуба се занимават безвъзмездно с обучението на рафтинг състезатели и любители. Клуба предоставя за ползване неопрен, яке, каска, жилетка, боти, гребло и лодка.  С цел поддръжка на екипировката, лодките и бусовете, който използваме, се събира членски внос.

Членски внос:

  •  360 лв. за първата година 

  • 240 лв. за втората и всяка следваща година 

  • 180 лв. на година при използване на собствена екипировка – неопрен, каска, жилетка, яке, след първата година

Тренировка на Панчарево:

  • 5 лв

* Първата тренировка е пробна и безплатна