Рафтинг

„Водата е движещата сила на цялата природа.“

– Леонардо да Винчи

Снимки от рафтинг приключения

Какво ни дава?

Рафтингът е прекрасен начин за психическа почивка от натовареното ежедневие и покачване на адреналина. Той е страхотен групов спорт и винаги води до сплотяване на екипа. Пълната доза свежест от реката ще ви тонизира и зареди с положителни емоции. Рафтингът изчиства съзнанието от стреса, съсредоточава ви в момента, среща ви с нови хора и няма значение на колко години сте, защото рафтингът е подходящ за всички.

Навихме ли ви? 

Какво е рафтинг? Кратка история

Рафтинг идва от английската дума “raft”, която означава сал. Известен е и като “whitewater rafting” заради цвета на разпенените води, в които се спускат рафтърите. Първообразът на този спорт се ражда в Северна Америка още през XVIII в., когато местни дървари прекарвали трупи по реката, за да спестят разходите от транспорта. За официално начало се счита далечната 1811 г., когато е първият документиран опит за спускане по течението на Снейк ривър в щата Уайоминг, САЩ. Малко по-късно, около 1840 г., се появил гуменият рафт, за чиито бащи се считат Джон Фримонт и Хорас Дей. Те били част от американската армия и това изобретение е използвано за военни цели. Едва в средата на XX в. рафтингът се утвърждава като екстремен спорт и придобива популярност.

Екипировка за рафтинг в България

 •  Неопренов костюм
 •  Неопренови боти
 •  Спасителна жилетка
 •  Каска
 •  Яке
 •  Гребло

Те са задължителна част от рафтинг екипировката. Жилетката и каската, веднъж сложени, не трябва да се свалят в реката. На различните континенти се ползват различни облекла в зависимост от климата. В Аляска и Канада се ползват сухи костюми, докато в Южна Америка и Африка се ползват тениски и шорти. За да ви е комфортно в Европа, Азия и Австралия се използват неопрени. Неопренът е вид синтетичен каучук. Пази топло, еластичен, мек и порест – всички тези качества го правят подходящ за водолазни и рафтинг костюми.

Лодки и екипировка

Модерният рафт е една надуваема лодка, състояща се от много издръжлива, многопластова гума (хипалон) или винилова тъкан (PVC) с няколко отделни въздушни камери. Големината варира от рафтове за 12 човека до лесно преносими рафтове за един човек- пак-рафтове (packrafts). Те се сгъват и побират в малка раница и са удобни за дълги преходи към реки в планините далеч от цивилизацията. Цялата екипировка и самата лодка са максимално олекотени и снабдени с много функции, за да се улесни пренасянето на багажа за многодневни преходи с лодка. Най-новите модели имат сухи ципове в самата камера и позволяват да се сложи част от багажа вътре в лодката и след това да се напомпа. Лодките, оставени на слънце, се спадат леко, защото въздухът в тях се загрява и увеличава обема си и е възможно лепилото или наранена част на материала да не издържи и да гръмне.

Типичните рафтове се предлагат в няколко различни форми. В Европа и Австралия  най-често използваната форма е симетричния рафт, управляван с гребло с една лопатка на кърмата. Рафтовете се задвижват с обикновени гребла или дълги весла. В Русия най-разпространените рафтовете са ръчно изработени и са често в стил катамаран с две надуваеми камери прикрепени към рамка. Рафтовете стил катамаран са станали популярни в западната част на САЩ и се наричат катарафтове.

Околна среда

Както всички дейности на открито, рафтингът учи на баланс между използването на природата и опазването й – устойчиво развитие. Освен това рафтингът допринася за икономиката на много региони, което на свой ред може да допринесе за опазването на реките от водноелектрически централи и замърсявания. Най-същественото е, че веднъж докоснеш ли чудесата на реките, една част от сърцето ти остава там. И понеже “там е сърцето” започва да е важно тези природни забележителности да останат чисти и непокътнати.

Места за рафтинг в България

Само до преди няколко години никой в България  не знаеше що е то рафтинг, докато в момента този спорт набира все повече ентусиасти, безвъзвратно влюбени в него. Рафтинг сезона в започва Март и завършва Ноември, когато стане прекалено студено да се рафтингува.  Най-предпочитаното място в България за рафтинг е коритото на река Струма, която има две трасета – горно и долно. Други подходящи места за рафтинг у нас са реките Арда и Искър.

Свържи се с нас

Пиши ни и ние ще се свържем с теб в рамките на работния ден.

Включи номера си, ако искаш да ти се обадим.


  Или ни се обади.

  Ако не ти вдигнем, значи сме във водата.

   

  Можеш да ни пишеш и тук: