Често задавани въпроси

0. КАКВО ОЗНАЧАВА РЕФЛИП?

Името на клуба идва от думата „Преобръщане“. Най-забавната част от рафтинг спускането. Нашите инструктори са тренирали безброй обръщания с ентусиасти през годините и знаем как се реагира в истинска ситуация!

1. БЕЗОПАСЕН ЛИ Е РАФТИНГА?

Да! На река Струма се провеждат туристически рафтинг спускания от 2002г. Безопасността се гарантира с постоянно участие в курсове за „Рафтинг гидове“ и курсове за „Спасяване в бързи води“. Традициите,създадени от „Рафтинг клуб Рефлип“, поставят вашата безопасност на първо място и гарантират едно спускане, изпълнено с емоции и адреналин.

2. ТРЯБВА ЛИ ДА МОГА ДА ПЛУВАМ, ЗА ДА ДОЙДА НА РАФТИНГ?

Не! Използването на спасителна жилетка (PFD – Personal Flotation Device) е задължително за всички мероприятия на вода, организирани от „РК Рефлип“. Има хора, които не могат да плуват, но се престрашават да влязат на спокойното или дори скачат от скалите с инструктор до тях.

3. КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА РАФТИНГ?

Рафтинг сезонът започва през месец Март и приключва през месец Ноември. През пролетта реката е пълноводна и по-бърза. През лятото реката е технична и по-топла. По всяко време усмивките са гарантирани.

4. КАК ДА СТИГНА ДО ВАШАТА БАЗА НА РЕКА СТРУМА?

Намира се на Кресненските ханчета на река Струма. Около 120км на юг от София, средно около час и половина с кола по главен път Е79. Цветовете са в черно и зелено с голям надпис Рафтинг клуб Рефлип.

5. КОЛКО ХОРА СЕ СЪБИРАТ В ЕДНА ЛОДКАТА?

Лодките са създадени специално за рафтинг. Имаме различни видове лодки според размера на групата и нивото на реката.
От 4 до 9 човека комфортно гребат заедно в една лодка. Ако сте по-голяма група ще ви разделим по лодките и ще се спускате заедно.

6. КАКВО ТРЯБВА ДА СИ НОСЯ?

Хавлия, чорапи, бански, синтетична тениска/термобельо. Не препоръчваме памучни тениски – когато се намокрят държат студено и съхнат бавно.

7. НАЧИНАЕЩ СЪМ. КОЙ МАРШРУТ/ПАКЕТ ЩЕ МИ ПРЕПОРЪЧАТЕ?

Рафтингът по река Струма е най-популярния маршрут в България. Той е подходящ за напълно начинаещи и търсещи адреналин. Според желанията на участниците, се избира по-спокоен или по-динамичен маршрут в реката. По река Тара и Арда може да се потопите в друга атмосфера, наподобяваща експедиционния рафтинг.

8. ИМАМ МЕДИЦИНСКИ УСЛОЖНЕНИЯ. МОГА ЛИ ДА ДОЙДА НА РАФТИНГ?

Хубаво е да ни предупредите преди спускането за медицинското ви състояние. Няма да ви спрем да участвате. Нуждо е да знаем, за да реагираме правилно. Ако е необходимо да носите лекарства с вас, нашите гидове разполагат със сухи чанти за реката.

9. ИМА ЛИ ВЪЗРАСТОВО ОГРАНИЧЕНИЕ?

Няма възрастово ограничение. Препоръчваме да се допитате до нас преди да обещаете на детето, че ще влиза с вас в реката. Зависи от нивото на водата в деня на спускането ви, големината на детето и климатичните условия. Ориенировъчно 6 – 70 години е възрастовото ограничение.

10. АМИ АКО ВАЛИ?

Рафтингът е един от спортовете, при който дъждът носи усмивки. Това означава повече вода в реката. По време на спускането ще се намокрите със сигурност. Осигурено е яке за вода  втори неопрен за хората, които се притесняват от дъждовното време. Едни от най-красивите гледки в Кресненското дефиле са при дъжд. Ромоленето на капките и мъглата по върховете рисуват запомняща се картина.

11. АЛКОХОЛ И НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА?

Абсолютно забранени преди спускане. Трябва да сте с ясно съзнание в реката. След спускане ви очакват студени бири и вкусни ястия в ресторанта до базата ни.  Ако търсите гледка и колоритна атмоосфера на 10 км от рафтинг базата ни се намира ресторант „Дебели Даб“ в село. Стара Кресна. За повече информация: www.DebeliDab.eu

12. КАК И КОГА МОГА ДА РЕЗЕРВИРАМ?

По всяко време на годината. Препоръчваме най-късно седмицa преди спускането да се свържете с нас и да запазите място.