Президентът на рафтинг – видео + снимки

Рафтингът по река Струма беше организиран като подарък за рождения ден на президента Румен Радев от неговата съпруга – Деси Радева. До последния момент той не знаеше какво го очаква. Спускането се проведе в късния следобед. След пълно екипиране, транспортиране до старта и кратък инструктаж, се влезе в реката.
Рафтинг лодката се разбиваше във вълните без да пропуска. Президентът гребеше силно и технично.

Биоразнобразие на Кресненско дефиле

По поречието на реката се намира един от важните маршрути за миграция на птиците от Африка към Европа -„Виа Аристотелис“. Преминава през Югозападна България, Софийското поле и долината на река Искър.

Гледката в Кресненското дефиле и гмуркащите се корморани очарова всички. Долината на река Струма в Кресненското дефиле приютява големия корморан /Phalocrocorax carbo /. Видът е специализиран ихтиофаг – храни се с риба. Дневно изяжда по 0,5 – 0,75 kg риба. В района съществуваше и стабилна популация на лешояди. Те са сред най-големите птици в България и Европа. Заради големия си размер, те предпочитат да се реят във въздуха, като използват въздушните течения.  Всички видове лешояди са защитени от българското и международното законодателство.

Рафтингът е приключенски и устойчив туризъм. Не заменя, а допълва местните поминъци.Той по никакъв начин не вреди на реката и нейните обитатели. Реката е запазила естествения си вид – коридорите за миграция на проходните риби са без прегради и това дава възможност за развитието на рафтинга по бързеите на Струма. Тук се срещат рибите Щука, Уклей, Сом, Костур, Черна мряна, Бабушка, Речен кефал и др. В реката са се срещали и змиорки, но след построяване на големи баражи за напояване в Гърция, хищната риба спира да се появява у нас. Критично застрашен вид в световен мащаб. През последните 30 години е изчезнал от повечето местообитания в България и е включен в Червената книга.

Торбичките по дърветата направиха впечатление на Президента. От години се организират инициативи от местните клубове за почистване на дефилето с цел по-широк отзвук на проблема сред обществото. Реките са огледалото на една нация и е наша отговорността да се грижим за тях. Непокътнато Кресненското дефиле дава възможност на много хора – българи и чужденци, да се насладят на гледката на редки птици, влечуги.