Каяк тур Черно море

, много е добре

Локация България
Кога

При запитване

Цена / Човек 300 лв.
6 +
Минимална възраст
Начало

София

Изживей емоцията!

Местата са ограничени! Не чакай последния момент!

Незабравимо пътешествие с каяци по Южното море.
Плаж, море и река – от всичко по много.

Програма

Ден 1: Тръгваме Петък рано сутрин, за да използваме прохладата и да стигнем до Южното Черноморие. Първата ни спирка резиденция Перла, откъдето влизаме да гребем до Маслен нос.

Маслен нос е част от най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в Черно море. Намира се до град Приморско, заобиколен от огромни златисти плажове. Населен е от дълбока древност – на мястото, където Ропотамо се врязва в Странджанските склонове, върху огромните скали изваяни от реката, е възникнал древния град Ранули. На устието на реката личат останките на римски град. На самия край на носа все още стоят зидовете на крепостта Тера, охранявала този бряг. Голяма част от Маслен нос е защитена територия от категорията „природна забележителност“. В района на Маслен нос се намира тракийското светилище Бегликташ. Може да се посети при желание.

Ден 2: Кафе, закуска и сутрешно плуване. Около 10.00 ч. тръгваме от Аркутино до река Ропотамо. 

Аркутино или Мечешкото блато е блато-лагуна  на около 2,5 km северозападно от устието на река Ропотамо. Блатото е част от резервата Ропотамо. От морето е отделено с пясъчни дюни, като на плажната ивица вирее пясъчна лилия. Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино.

От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома – едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси от род Opuntia. В северната част на местността се строи вилно селище, което променя необратимо девствения облик на местността.

Само една част от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец. Тук се намира едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба-джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове птици.

Река Ропотамо. 

По-голямата част от долината на реката е с гори от дъб, ясен, бряст, габър и други. В реката живеят много рибни видове – шарани, речен кефал и други.

Около устието на Ропотамо се е образувал дълъг и широк лиман, ограден от Черно море с пясъчни коси. Лиманът е плавателен за малки съдове и по него плуват екскурзионни корабчета.

Река Ропотамо е особено известна с нежните си водни лилии. Плаването с лодка в нея и разходката по брега са незабравимо преживяване. В долната част на реката може да се наемат туристически лодки. Природата тук е спираща дъха с изобилието на растителни видове и фауна, впечатляващи скални образувания (като т.нар. Лъвската глава, лежаща на десния бряг на реката и малки пещери. Района на река Ропотамо е дом на над 100 екземпляра от Червената книга за застрашени видове, поради което е обявен за природен резерват Ропотамо през 1940 г. Със своята площ от около 1000 хектара, това е и една от най-големите защитени местности в България. Тук се намира най-високата пясъчна дюна на Балканския полуостров.

Сред най-атрактивните представители на местната фауна са големия белоопашат орел с размах на крилата над два метра, както и бухалите, част от които вият гнезда в споменатата скала Лъвската глава. Освен за природолюбители, района е атрактивен и за ловци. Основните видове дивеч са благородни елени, лопатари, глигани, сърни, вълци, лисици и чакали. Пътят на прелетните птици „Виа Понтика“ също преминава над територията на резерват Ропотамо, което обяснява наличието и на различни видове патици, гъски и бекаси.

Ден 3: След закуска, кафе и кратка разгрявка, потегляме към нос Св. Димитър

Цена

3 дена: 300 лв. на човек (50 лв. се заплащат като капаро).

Не е включено: Храна, Нощувка на къмпинг или стая.

Минимален брой участници в групата – 5 човека.

Всички подробности за каяк тура, ще бъдат обсъдени с групата предварително. Ще направим и кратък списък с най-необходимото, което човек трябва да си носи. Ще подсигурим всичко необходимо за къмпингуването. Програмата не е окончателна и при желание на хората в групата или неблагоприятни условия, ще подлежи на промяна.

Включено

 • Палатка, чувал и шалтета при предварителна заявка
 • Морски каяци Prijon
 • Каяк екипировка – гребло, жилетка, шприцка
 • Водач по маршрута
 • Каяк инструктор

Свържи се с нас

Пиши ни и ние ще се свържем с теб в рамките на работния ден.

Включи номера си, ако искаш да ти се обадим.


  Или ни се обади.

  Ако не ти вдигнем, значи сме във водата.

   

  Можеш да ни пишеш и тук: