Мисия 360 – Рафтинг по Тара

Какво е да гребеш почти 100 километра с рафтинг лодка по бързи води? Ладислав Цветков ще ни отведе на едно от най-добрите рафтинг трасета в Европа.

Синьо зелените води на река Тара са не само красиви, но и вдъхновяващи.

Рафтинг приключение

Дори 60 километра рафтинг спускане в Босна преминава като миг. Подобни начинания са трудни, но не липсват хора които търсят силни емоции.

„За нас това е начин на живот. Всичките ни ваканции са структурирани по този начин. Или сме някъде в природата и караме ски или сърф“, казва адвокатът Атанас Шопов за семейните им занимания.

Смятаме, че екстремните спортове не са по силите на деца, но това, което ще се види, трудно ще се възприеме у нас.

„Искрено смятам, че децата по този начин израстват. Животът може да ти поднесе всичко. От комфорт до големи изпитания. В децата трябва да се възпитава борбата, така че накрая да успееш“, смята Магдалина Тодорова.

„Децата са изключително жилави. Ние в България имаме разбирането, децата са крехки, трябва да се пазят, да се щадят – няма такова нещо. Те са жилави и както ги подхванеш, те така вървят“, смята Магдалина.

Тя казва, че най-ценното в отглеждането е да не предаваш собствените си страхове на децата си.

Природозащита в България е необходима

Река Тара е забележително място на Балканите, което носи добри приходи на местното население. Те знаят защо и как да пазят това кътче.

„Има нужда само от природозащита и опазване на реките. И в България е хубаво да се грижим за този ресурс както тук в Босна за да може да спортуваме да му се наслаждаваме. То дава много различно усещане“, казва рафтинг инструктора Борислав Пауновски.

„Това да отидеш на едно място, което те изпълва и зарежда, и да оставиш там половината пластмаса на света, защото не ти е стигнал акъла да си вземеш едно пликче да си прибереш… не дори не ти е стигнал акъла, ти нямаш нагласата, че това място трябва да бъде запазено. И всеки, който отиде след теб да го види същото. Това ме изпълва с гняв“, казва Магдалина.

Природата ни дава чудесни възможности за спорт. Дали ще бъде на море, на планина или на някоя красива река, това няма никакво значение. Важно е да се сме в движение и да спортуваме.