Пелопонес Южна Гърция

1200 КМ НА ЮГ ОТ СОФИЯ

Пелопонес (на гръцки Πελοπόννησος, Пелопонисос) е голям полуостров, заемащ значителна част от Гърция. Има площ от 21 549 квадратни километра. Той е най-южната точка на Балканския полуостров и континентална Европа. На североизток полуостровът е свързан с Гърция чрез Коринтския провлак до окончателното прокопаване на Коринтския канал през 1893 г. Така на практика Пелопонес се превръща в остров. Коринтският канал е имал за цел да улесни и съкрати пътя на плавателните съдове, но поради тесните му размери съвременните кораби и фериботи не могат да преминат. Северозападната част на Пелопонес също е свързана със сушата чрез моста Рио-Антирио (завършен през 2004 г.) и позволява да изберете достъпа до полуострова в зависимост от локацията ви.

Пелопонес е един от регионите в Гърция с най-много история. Много от легендарните градове и герои от гръцката митология са свързани с места от този полуостров. През отминалите векове са изградени много замъци и крепости, които носят белезите на римското, османското и венецианското владичество. Запазени са стари градове, останки от древни светилища и полиси, в които можете да се разходите и да усетите духа на миналото. Сред най-популярните и световно известни забележителности на региона попадат Микена, Епидавъра, Древна Олимпия и Древен Коринт, Монемвасия и др. Крепостите на Нафплио, Пилос, Мистра и Метони са добре запазени в оригиналния им вид. Малкият полуостров на юг – Мани, изглежда почти нереален с каменните си къщи и кули.

В географски план Пелопонес е много разнообразен и може да се похвали с високи планини, реки, езера, плодородни долини и дълги пясъчни плажове. Източният бряг на полуострова е по-разчленен и плажовете обикновено са каменисти. Дългите пясъчни плажове с пясъчни дюни са на запад, където се намира и Елеа – най-дългият плаж в Гърция с непрекъсната ивица от над 35 км.

Модерното име на полуострова е наложено в 19 век по патриотични новогръцки подбуди. То произлиза от гръцката митология, по-точно легендата за героя Пелопс, който завладял целият регион. Името Пелопонес означава „Остров на Пелопс“. През Средновековието и османското владичество полуостровът се нарича със славянското име Морея. То му е дадено вероятно заради заобикалящото го отвсякъде море.

Първата голяма европейска цивилизация е Егейската (или Микенска), доминирала над Пелопонес в бронзовата епоха. През 146 г. пр.Хр. пада под властта на Римската република и става провинция Ахея. Славянските племена Милинги и Езерци, от началото на VII век населили полуострова. Особено красноречиви за това заселване са днес широко разпространените негръцки селищни имена и съвременни славянски топоними. Властта на ромеите над „славиниите“ тук столетия липсва и по-късно е само номинална.  Писмено посочване на славяните като самостоен етнос населяващ Морея продължава да има в 15 век. Милингите запазват в продължение на над 8 века езика и родовата си принадлежност чак до първото падане на полуострова под османска власт в 1460г. Дори днес, местните хора са съхранили в говора си над 500 славянски думи.

Разкходките и гребането с каяци в този край са едно незабравимо пътешествие.