Международна експедиция в Панама

От 11 до 15 януари 2017 се проведе международна пещерна експедиция в Панама. В експедицията взеха участие изследователи от САЩ, Великобритания, Ирландия, Италия, Коста Рика, Франция, Полша и четирима българи, под флага на Българската федерация по Спелеология. Събитието беше организирано от учени и изследователи от различни сфери на науката.

Целта на експедицията беше проучване на трудно достъпния и непознат район Байано в източната част на Панама.

Районът е достъпен само с лодка, а климатът е силно повлиян от изкуственото езеро „Байано“, което определя начина на живот на местното население от етноса „Куна Яла“, които се прехранват основно с риболов и земеделие. Около езерото растат едни от най-запазените дъждовни гори в Панама.

До този момент за страната бяха известни 50 пещери. По време на експедицията бяха открити и описани 10 пещери, част от които се свързват в комплексна подземна система, която може да се окаже най-дългата в Панама. Бяха проучени и няколко пропасти, най-интересната от които е „Магическата дупка“ – наречена от местните хора така поради факта, че нещо веднъж пуснато в пещерата изчезва завинаги. Освен спелеологична дейност, която включваше екологични изследвания и картиране, бяха направени проучвания на надземната фауна.

За ограниченото време беше установено, че районът крие голям потенциал и са необходими по-задълбочени проучвания, които се надяваме да направим скоро.