+359 877 505 991

Често задавани въпроси

Инструктаж преди рафтинг спускане

1. Безопасен ли е рафтинга?

Да! На река Струма се провеждат туристически рафтинг спускания от 15 години (2002г.). Безопасността се гарантира с постоянно участие на инструктори ни в курсове за  „Рафтинг гидове“ и курсове за „Спасяване в бързи води“. Традициите и принципите, създадени от „Рафтинг клуб Рефлип“, поставят вашата безопасност на първо място и гарантират едно спускане, изпълнено с емоции и адреналин.

 

2. Трябва ли да мога да плувам, за да дойда на рафтинг?

Не! Използването на спасителна жилетка (PFD – Personal Flotation Device) е задължително за всички мероприятия на вода, организирани от „РК Рефлип“. Има хора, които не могат, но се престрашават да влязат да плуват или дори скачат от скалите с инструктор до тях.

 

3. Кое е най-доброто време за рафтинг?

Рафтинг сезонът започва през месец Март и приключва през месец Октомври. През пролетта реката е пълноводна и по-бърза. През лятото реката е технична и по-топла. По всяко време усмивките са гарантирани.

 

4. Как да стигна до вашата база на река Струма?

– с ваш транспорт – има координати и карта в Контакти;
– с публичен транспорт – с автобус София-Кресна и слизате на Кресненските ханчета;
– с транспорт от ваш адрес, организиран от нас – свържете се с нас;

 

5. Колко хора се събират в една лодката?

Лодките са създадени специално за рафтинг. Имаме различни видове лодки според размера на групата и нивото на реката.

От 4 до 9 човека комфортно гребат заедно в една лодка. Ако сте по-голяма група ще ви разделим по лодките и ще се спускате заедно.

 

6. Какво трябва да си нося?

Хавлия, чорапи, бански, синтетична тениска/термобельо. Не препоръчваме памучни тениски – когато се намокрят държат студено и съхнат бавно.

 

7. Начинаещ съм. Кой маршрут/пакет ще ми препоръчате?

Рафтинга по река Струма е най-популярния маршрут в България. Той е подходящ за напълно начинаещи и търсещи адреналин. Според желанията на участниците, се избира по-спокоен или по-динамичен маршрут в реката. По река Тара и Арда може да се потопите в друга атмосфера, наподобяваща експедиционния рафтинг.

 

8. Имам медицински усложнения. Мога ли да дойда на рафтинг?

Хубаво е да ни предупредите преди спускането за медицинското ви състояние. Ако е необходимо да носите лекарства с вас, нашите гидове разполагат със сухи чанти за реката.

 

9. Включена ли е застраховката в спускането?

Всеки участник е застрахован за Злополука при туризъм и спорт до 1 000 лв.

 

10. Има ли възрастово ограничение?

Няма възрастово ограничение. Препоръчваме да се допитате до нас преди да обещаете на детето, че ще влиза с вас в реката. Зависи от нивото на водата в деня на спускането ви, големината на детето и климатичните условия. Ориенировъчно 7- 70 години е възрастовото ограничение. За по-малки дечица предлагаме по-спокойно трасе.

 

11. Ами ако вали?

Рафтингът е един от спортовете, при който дъждът носи усмивки. Това означава повече вода в реката. По време на спускането ще се намокрим със сигурност. Ще осигурим яке за вода, дори втори неопрен за хората, които се притесняват от дъждовното време. Едни от най-красивите гледки в Кресненското дефиле са при дъжд. Ромоленето на капките и мъглата по върховете рисуват запомняща се картина.

 

12. Алкохол и наркотични вещества?

Абсолютно забранени преди спускане. Трябва да сте с ясно съзнание в реката. След спускане ви очакват студени бири и вкусни ястия в ресторанта до базата ни.  Ако търсите гледка и колоритна атмоосфера на 8 км от рафтинг базата ни се намира Ресторант „Дебели Даб“ в село. Стара Кресна. За повече информация: www.StaraKresna.com

 

13. Как и кога мога да резервирам?

По всяко време на годината. Препоръчваме най-късно седмицa преди спускането да ни се свържете с нас, за да ви запазим място. За резервация ни пишете в бланката на Контакти