+359 877 505 991

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси
5 (99.05%) 21 votes

Инструктаж преди рафтинг спускане

1. Безопасен ли е рафтинга?

Да! На река Струма се провеждат туристически рафтинг спускания от 15 години (2002г.). Безопасността се гарантира с постоянно участие на инструктори ни в курсове за  „Рафтинг гидове“ и курсове за „Спасяване в бързи води“. Традициите и принципите, създадени от „Рафтинг клуб Рефлип“, поставят вашата безопасност на първо място и гарантират едно спускане, изпълнено с емоции и адреналин.

 

2. Трябва ли да мога да плувам, за да дойда на рафтинг?

Не! Използването на спасителна жилетка (PFD – Personal Flotation Device) е задължително за всички мероприятия на вода, организирани от „РК Рефлип“. Има хора, които не могат да плуват, но се престрашават да влязат да поплуват или дори скачат от скалите със инструктор до тях.

 

3. Кое е най-доброто време за рафтинг?

Рафтинг сезонът започва през месец Март и приключва през месец Октомври. През пролетта реката е пълноводна и по-бърза. През лятото реката е технична и по-топла. По-всяко време усмивките са гарантирани.

 

4. Как да стигна до вашата база на река Струма?

– с ваш транспорт – има координати и карта в Контакти;
– с публичен транспорт – с автобус София-Кресна и слизате на Кресненските ханчета;
– с транспорт от ваш адрес, организиран от нас – свържете се с нас за цени;

 

5. Колко хора се събират/побират в лодката?

Лодките са създадени специално за рафтинг. От 4 до 7 човека комфортно гребат заедно в една лодка. Ако сте по-голяма група ще ви разделим по лодките и ще се спускате заедно.

 

6. Какво трябва да си нося?

Хавлия, чорапи, бански, синтетична тениска/термобельо. Не препоръчваме памучни тениски – когато се намокрят държат студено и съхнат бавно

 

7. Начинаещ съм. Кой маршрут/пакет ще ми препоръчате?

Рафтинга по река Струма е най-популярния маршрут в България. Той е подходящ за напълно начинаещи и за хора, търсещи адреналин. Според желанията на участниците, се избира по-спокоен или по-динамичен маршрут в реката. В река Тара може да се потопите в друга атмосфера.

 

8. Имам медицински усложнения. Мога ли да дойда на рафтинг?

Хубаво е да ни предупредите преди спускането за медицинското ви състояние. Ако е необходимо да носите лекарства със вас, нашите гидове разполагат със сухи чанти за реката.

 

9. Включена ли е застраховката в спускането?

Всеки участник е застрахован за Злополука при туризъм и спорт до 1 000 лв.

 

10. Има ли възрастово ограничение?

Няма възрастово ограничение. Препоръчваме да се допитате до нас преди да обещаете на детето, че ще влиза с вас в реката. Много зависи от нивото на водата в деня на спускането ви, големината на детето и времето. Ориенировъчно от 12- 70 години е възрастовото ограничение. За по-малки дечица предлагаме по-спокойно трасе.

 

11. Ами ако вали?

Рафтингът е един от спортовете, при който дъждът носи усмивки. Това означава повече вода в реката. По време на спускането ще се намокрим с или без дъжд. Ще осигурим яке за вода, дори втори неопрен за хората, които се притесняват от дъждовното време. Едни от най-красивите гледки в Кресненското дефиле се виждат при настъпването на дъжда. Ромоленето на капките и мъглата по върховете рисуват запомняща се картина.

 

12. Алкохол и наркотични вещества?

Абсолютно забранени преди спускане. Трябва да сте с ясно съзнание, докато сте в реката. След спускане ви очакват студени бири и вкусни ястия в ресторанта до базата ни.

 

13. Как и кога мога да резервирам?

По всяко време на годината. Препоръчваме най-късно няколко седмици преди спускането, за да ви запазим място. Пролетта местата бързо се запълват. За резервация ни пишете в бланката на Контакти или на 0888 505 991 – Веселин.