+359 877 505 991

Каяк тур на яз. Студен кладенец

Дати за 2020 г:
  • 10 – 12 Август – 3 дена
  • 22 – 23 Август
  • 03 – 04 Октомври; 


„Много са местата у нас, където съм имал късмет да бъда, но едно от тях винаги ме кара да очаквам с нетърпение да го посетя отново и отново и това е районът на язовир Студен кладенец в Източните Родопи. Този дял на прекрасната Родопа планина е зареден с особена енергия. Чувстваш я някак подсъзнателно.

Не е нужно някой да ти разказва митове и легенди за да почувстваш особената атмосфера, а за красотата какво да каже човек? Колкото и да наблюдаваш гледките, никога не ти стига. Kакво да каже човек за късната есен. Божествена палитра от цветове, които може единствено най-великият творец, природата да нарисува.

Това е причината да сме поели към язовир Студен кладенец. Искаме да се потопим в красотата на есента и да и се насладим, но да го направим по вода. Посрещат ни притихналите води на язовира. Бързаме. Нямаме търпение да се понесем напред.

Един от най-добрите начини да се слееш с природата и да присъстваш без да нарушаваш хармонията е да го направиш с каяк. Няма шум на двигател, а личните ти усилия са единствените, от които зависи до къде ще стигнеш. В случая, природата е решила да ни даде всичко, от което се нуждаем, и ни приема с цялото си великолепие.

Носим се по гладката като огледало повърхност на която се отразяват полегатите склонове с техните жълто, оранжево, червено и всякакви други цветове на есента. Те пълнят очите и душата. В такъв момент забравяш всичко. Дребните ти грижи и тревоги –  заличени са гледките на забързаното ни ежедневие, а тишината отмива и последното ехо от монотонния градски шум.

На подобно място, човек не само диша с пълни гърди, но получава и простор. Простор в който ако си по-философски настроен разбираш, колко сме малки и модерният живот ни е обрекъл да живеем в кутийката на собствения си дом, малък квартал, малък град и малките си привидно големи лични цели.

Подобно място е чудесно, за да прочистиш и подредиш бъркотията в себе си. Усилията си заслужават. След тях идва усмивката и сам се чудиш как си успял за два дни да изминеш над 30 километра по вода. Още едно доказателство, че животът ни е низ от ограничения, а всъщност ние можем доста повече. За да го разбереш обаче, трябва да излезеш от привидната си среда на комфорт и да го направиш.“

Ладислав Цветков

Програма за Студен кладенец

Ден 1: Тръгваме рано сутрин към язовир Студен кладенец. Разтоварваме, редим багаж по каяците и след запознаване с екипировката и техниката на гребане с каяк, потегляме към приключението. Целта за този първи ден е да достигнем язовирната стена и параклиса, където ще нощуваме. По пътя ще спираме на отделни малки островчета за почивка. 

Ден 2: След закуска, кафе и кратка разгрявка, потегляме към един от ръкавите.  В зависимост от времето, условията и силите на групата, правим кратка отбивки. Продължаваме, връщайки се обратно към параклиса и накрая се насочваме към буса. Очаква се късно пристигане в София.

Всички подробности за каяк тура, ще бъдат обсъдени с групата предварително. Ще направим и кратък списък с най-необходимото, което човек трябва да си носи. Ще подсигурим всичко необходимо за бивакуването. Програмата не е окончателна и при желание на хората в групата или неблагоприятни условия за подлежи на промяна.

 

Цена: 185 лв. на човек (50 лв. се заплащат като капаро)

Включено:


 Нощувка в къща за гости
 Морски каяк Prijon;
 Каяк екипировка (гребло, жилетка, шприцка, яке, неопрен, боти и т.н.);
 Водач по маршрута;

Осигуряваме ви безплатен транспорт. 

 

Минимален брой участници в групата – 6 човека.
Максимален брой участници в групата – 16 човека.

 

Резервирай сега