+359 877 505 991

Рафтинг в България

 Рафтинг сезон 2019 в България е отворен!

Рафтинг по Струма

Спускания всеки ден от Март до Ноември от 10.00 и от 14.00 часа. Най-доброто трасе за рафтинг в България!

Цена: 50 лв

Рафтинг по Струма

Пълен пакет - Струма на макс

Комбинирано приключение в Кресненското дефиле - рафтинг, каньонинг и тролей! 

Цена: 90 лв на човека

Комбо приключение

Рафтинг по Тара

 Насладете се на кристално чистите води и красивата природа.

Цена: от 380 лв на човек

Пътешествия за 2019г.:

  • Май 3 - 6;  
  • Юни 28 - 30; 
  • Юли 5 - 7;  
  • Август 9 - 11; 
  • Септември 20 - 23;

Рафтинг по Тара

Рафтинг по Арда

Експедиционен рафтинг в Родопите по красивата река Арда!

Цени: 100 лв за 1 ден/ 180 лв за 2 дена с нощувка. 

Пътешествия през 2020г.:

7-8 Март 2020;
14-15 Март 2020;
21-22 Март 2020;

Рафтинг по Арда

Рафтинг по река Искър

Рафтинг за цялото семейство в северна България!

Цена: 50 лв на човек

Рафтинг по Искър

Тиймбилдинг програми

Комбинация от най-добрите ни приключения на едно място!

Тиймбилдинг

Рафтинг в България

Рафтинг приключението

Рафтингът е прекрасен начин за психическа почивка от натовареното ежедневие и покачване на адреналина. Той е страхотен групов спорт и винаги води до сплотяване на екипа. Пълната доза свежест от реката ще ви тонизира и зареди с положителни емоции. Рафтингът изчиства съзнанието от стреса, среща ви с нови хора,  докосва ви до непознато и няма значение на колко години сте, защото рафтингът е за всички.

Навихме ли ви? 🙂

Преди да се качите в лодката рафтинг инструкторът ще  ви направи подробен инструктаж за безопасност и поведение в бързотечащи реки. Ще научите как се гребе, как се реагира на команди, как се плува и какво може да се случи във водата. Важно е всеки в лодката да си знаят мястото. Балансът на рафта в буйната вода се поддържа от синхронното гребане, а екипажът е двигателната сила. Лодката се управлява от инструктора, който стои на кърмата и дава инструкции на останалите. Ако някой случайно или нарочно влезе в реката трябва да заеме позиция, която наричаме "бодирафт" - заставате по гръб, краката надолу по течението, ходилата стърчат над водата, а ръцете са в страни за баланс. По този начин виждате какво става пред вас, може да реагирате адекватно и буквално да се пуснете по течението.

 

Рафтинг отбор България

 

Какво е рафтинг? Кратка История

Рафтинг идва от английската дума “raft”, която означава сал. Известен е и като “whitewater rafting” заради цвета на разпенените води, в които се спускат рафтърите. Първообразът на този спорт се ражда в Северна Америка още през XVIII в., когато местни дървари прекарвали трупи по реката, за да спестят разходите от транспорта. За официално начало се счита далечната 1811 г., когато е първият документиран опит за спускане по течението на Снейк ривър в щата Уайоминг, САЩ. Малко по-късно, около 1840 г., се появил гуменият рафт, за чиито бащи се считат Джон Фримонт и Хорас Дей. Те били част от американската армия и това изобретение е използвано за военни цели. Едва в средата на XX в. рафтингът се утвърждава като екстремен спорт и придобива популярност.


Рафтинг по река Струма, България

 

Екипировка за рафтинг в България

Ще ви осигурим неопренов костюм, неопренови боти, спасителна жилетка, каска и яке. Те са задължителна част от рафтинг екипировката. Жилетката и каската, веднъж сложени, не трябва да се свалят в реката. На различните континенти се ползват различни облекла в зависимост от климата. В Аляска и Канада се ползват сухи костюми, докато в Южна Америка и Африка се ползват тениски и шорти, а за да ни е комфортно в Европа, Азия и Австралия използваме неопрени. Неопренът е вид синтетичен каучук. Пази ви топло, еластичен, мек и порест - всички тези качества го правят подходящ за водолазни и рафтинг костюми.

С рафтинг лодка по българските реки

 

Рафтинг лодки

Модерният рафт е една надуваема лодка, състояща се от много издръжлива, многопластова гума (хипалон) или винилова тъкан (PVC) с няколко отделни въздушни камери. Големината варира от рафтове за 12 човека до лесно преносими рафтове за един човек- пак-рафтове (packrafts). Те се сгъват и побират в малка раница и са удобни за дълги преходи към реки в планините далеч от цивилизацията. Цялата екипировка и самата лодка са максимално олекотени и снабдени с много функции, за да се улесни пренасянето на багажа за многодневни преходи с лодка. Най-новите модели имат сухи ципове в самата камера и позволяват да се сложи част от багажа вътре в лодката и след това да се напомпа. Лодките, оставени на слънце, се спадат леко, защото въздухът в тях се загрява и увеличава обема си и е възможно лепилото или наранена част на материала да не издържи и да гръмне.

Типичните рафтове се предлагат в няколко различни форми. В Европа и Австралия  най -често използваната форма е асиметричния рафт, управляван с гребло с една лопатка на кърмата. Рафтовете се задвижват с обикновени гребла или дълги весла . В Русия най-разпространените рафтовете са ръчно изработени и са често в стил катамаран с две надуваеми камери прикрепени към рамка. Рафтовете стил катамаран са станали популярни в западната част на САЩ и се наричат катарафтове.

Рафтинг спускане в България

 

Рафтинг безопасност

Използваното оборудване, квалификацията на инструкторите и рафтинг водачите са съществена информация, която трябва да бъде взета предварително.
Подобно на повечето спортове на открито, рафтингът е станал по-безопасен през годините. Опитът се е увеличил, а оборудването е станало по-специализирано и по-качествено. В резултат трудността на повечето речни трасета се е променила. Един класически пример за това е река Колорадо в Гранд каньон, която е поглъщала цели експедиции в миналото, оставяйки само остатъци от лодки и екипировка. За разлика от тогава, сега е безопасно като спускания се осъществяват стотици пъти всяка година с неопитни ентусиасти.

Рисковете при рафтинг в бързи води са свързани с речните препятствия и с неадекватно поведение. Безотговорното поведение, свързано с рафтинг в нетрезво състояние, е недопустимо. Рафтинг с опитни водачи води до 100% наслада без риск.  Хиляди хора в днешно време безопасно се наслаждават на рафтинг трипове всяка година по цял свят.

Рафтинг с Рефлип в България

 

Околна среда

Както всички дейности на открито, рафтингът учи на баланс между използването на природата и опазването й - устойчиво развитие. Освен това рафтингът допринася за икономиката на много региони, което на свой ред може да допринесе за опазването на реките от водноелектрически централи и замърсявания. Най-същественото е, че веднъж докоснеш ли чудесата на реките, една част от сърцето ти остава там. И понеже "там е сърцето" започва да е важно тези природни забележителности да останат чисти и непокътнати.

Екстремно рафтинг преживяване с Рефлип

 

Места за рафтинг в България

Само до преди няколко години никой в България  не знаеше що е то рафтинг, докато в момента този спорт набира все повече ентусиасти, безвъзвратно влюбени в него. Рафтинг сезона в започва март и завършва Ноември, когато стане прекалено студено да се рафтингува.  Най-предпочитаното място в България за рафтинг е коритото на река Струма, която има две трасета - горно и долно. Други подходящи места за рафтинг у нас са реките Арда и Искър.

След рафтинг с Рефлип на реката

Рафтинг по Струма Рафтинг по Искър  Рафтинг по Арда