+359 877 505 991

Рафтинг състезания и отбори

By Borislav Paunovski / юни, 13, 2013 / 0 comments

Рафтинг клуб Рефлип сформира втори женски и мъжки рафтинг отбор и набира момичета и момчета над 16 години. Паралелно със тях ще се доразвива вече сформираният младежки рафтинг отбор.

Тренировки ще се провеждат 2 пъти седмично на Панчарево и Уикенда на река Струма. По желание могат да се организират тренировки по-често

На Панчарево ще се преподава техника на гребане, управление на рафтинг лодката от всички шестима гребци, маневри, спринтове. Ще се тренира за издръжливост, експлозивна сила и синхрон. Най-важното е сработването на отбора, правилна техника и нагласа.

На Струма ще се учат теченията, как да ги разчитаме и как да ги използваме, как да спираме в едито ( обратното течение ), как да траверсираме ( преминаваме реката ) и др.

Отделно от обучението по спортен рафтинг със времето и при желание на съсзезателя ще се преподават техники за плуване в бързотечащи реки, работа с въжета, спасяване и самоспасяване в бели води. Теоретичните и практически курсове ще се провеждат в рамките на една, две години паралелно със обучението по спортен рафтинг

рафтинг състезания

Рафтингът е отборен спорт. Всички трябва да мислят и действат като един. Връзките в отбора са изключително важни. Колкото и да са добри гребците, няма ли разбирателство и приятелство по между им, трудно ще се получи.

Рафтинг състезания

Рафтинг състезания се провеждат през седмица из цяла Европа. Според подготовката на отбора и отдалеченоста на реката от България ще се прецени дали да се предприеме рафтинг трип. Обикновенно състезанията от Европейския кръг са с продължителност 2-3 дена и включват и четирите дисциплини в рафтинга – Спринт, Слалом, Хед ту хед, Даунривър.
Запознаването с местната култура, посещението на диви реки и места, завързването на приятелства от други страни са само малка част, съпътстваща рафтинг триповете из Европа. Веднъж годишно се провежда Българският държавен шампионат по рафтинг. Победителят от това състезание получава квота, правото да се яви и състезава на Европейското или Световно първенство. Други рафтинг състезания в близост до България могат да бъдат избрани за квалификационни за състезанията от най-висок клас.

 

За контакти и въпроси Тук

За дисциплините в рафтинг състезанията Тук

За рафтинг филми от рафтинг състезания Тук