+359 877 505 991

Почистване на Струма

By Borislav Paunovski / юни, 13, 2013 / 0 comments

Почистване на брега на река Струма на 2 и 3 Май 2013

Тази година решихме да направим двудневно почистване. Включилите се ще имат възможността да усетят големите вълни на река Струма.

Мястото е брегът на река Струма.
Всеки път, кога реката се дигне, стане пълноводна, тя носи със себе си изхвърлените по бреговете боклуци и ги разнася навсякъде – от Витоша до Гърция. Тази порочна Българска практика, да си изсипеш отпадъците в реката, защото тя ги отмива, трябва да спре. Ние си обичаме реката и сърцата ни се пълнят с гняв всеки път, когато видим найлонови торбички закачени по храстите, превърнали се на коледни елхички. Само че отдолу няма подаръци, а още боклуци. Такава е гледката февруари и март, когато сами се спускаме по реката, няма други хора, в София има сняг, нищо не се е раззеленило, времето е студено и облачно. Всичко това се променя, когато дойде пролетта и всичко цъфва. Тучната зеленина скрива „Коледните елхички“ и Кресненското дефиле се превръща в джунгла, погледната от нивото на реката. Но боклуците пак си остават, реката измива част от тях, но донася нови. Зелинината покрива всичко, но отдолу не е зелено.

Почистване на Кресненското дефиле

Почистването е пост фактор, то не решава проблема. Хората трябва да се научат да не замърсяват. И въпреки че почистването не е решение, промяната се вижда. Всеки лагер, които провеждаме на Струма е с еко насоченост. Извозваме лодки със чували, събирани от децата. Това и няколкото проведени акции на Струма, организирани от колегите, променя местното мнение лека по-лека. Виждат се по-малко боклуци. Сега боклуците главно идват от преминаващите коли, които безцеремонно си хвърлят отпадъците край пътя. Но и това някои ден ще се промени.

Рафтинг на Кресненското дефиле

За почистването ще осигурим чували, ръкавици и транспорт. Събраните чували с боклуци ще бъдата извозени до сметището от нас.
Почистването е насрочено за сутрините на 2ри и 3ти май. Сборният пункт са Кресненските ханчета, Рафтинг център Рефлип. Ако реката позволява може да се спусне и една лодка да почиства големите обратни течения, които събират множество отпадъци, носени от реката.

Всеки, който иска да се присъедини към нас е добре дошъл.

За тези от вас, които се колебаят: в района има няколко минерални извора, подходящи за вечерно къпане. Има безброй поляни за опъване на палатки или хотели, къщи за гости, подходящи за всеки.

Всеки, който се включи, ще има възможността да се спусне с рафт по река Струма на преференциални цени.

За повече информация тук или 0888 505 991 – Веско