+359 877 505 991

Женски рафтинг отбор 2013

By Borislav Paunovski / ноември, 24, 2013 / 0 comments

Пролетта на 2013 събра новия женски рафтинг отбор на Рефлип – Патетата(или както по-късно се оказа – ултрасите). С две „ветеранки” – Капитан Мама Бо и Маринка – Русалката, и няколко новаци, събрахме рафтинг отбор, който донесе на реката мистиката на пещерите, екзотиката на бразилската капоейра, дисциплинирания спортен дух и спиращата дъха разгрявка, комбинирани с умопомрачителен стайлинг, подплатен с речна теория, и всичко това гарнирано с много нови амбиции и прекрасно настроение. За трите месеца подготовка успяхме да съберем опит от 3, всяко от които ни даде по нещо, успяхме да станем семейство и да намерим нови приятели, преживяхме бури и студове и заявихме сериозни планове за бъдещето на отбора. Все още учейки се да познаваме реката и как се държи греблото, заминахме за сръбско. Нишава беше първата среща на „Патетата” с истинско състезание и един страхотен старт на състезателния сезон. За първи път минахме през всички дисциплини, разбрахме как се успорва съдийско решение със заснето видео и 100 EUR, какво значи downriver в твърде спокойна река и как се изкарва „джигер”. Приятната изненада беше настаняването ни в лагер с поне стотина млади спортиста, което ни даде вътрешно задоволство и една по-добра гледка през всички дни на престоя. В България се върнахме победоносно с 3-то място в крайното класиране. Сърбия ни срещна и с много от рафтинг отборите, с които ще се сблъскваме в следващите състезания, и ни даде началното ниво.

женският рафтинг отбор на Рефлип в босна

Следващото ни състезание няколко седмици по-късно ни отведе в живописното дефиле на река Върбас, Босна и Херцеговина. По-малко опитните от нас бяха изумени от силата и мащаба на реката и там за първи път имахме възможността да станем част от едно състезание на по-високо и професионално ниво. Имахме удоволствието да наблюдаваме рафтинг отбори с дългогодишен опит, да усетим силата на реката и да се стреснем от големината и бързината на вълните. За нас не само състезанието, но и 14 часовото пътуване само в едната посока, беше едно изключително преживяване, съпроводено с весела музика, много смях, позитивни емоции и чисто детска радост. Босненската полиция ни научи, че дори скачането в локви може да бъде едно много сериозно нарушение на обществения ред. Но дори и пороят, който се изпра първия ден, не можа да помрачи еуфорията в лагера и ни даде повод за още повече забавления. Едни от важните житейски уроци, които научихме, бяха как се спира движението на пътя, как се бяга с рафт в ръка и че в Сърбия и Босна и Херцеговина не се използват мигачи, а клаксони при изпреварване. Въпреки „престижното” 4-то място в крайното класиране научихме много, върнахме се обогатени, мотивирани и готови за Националното състезание няколко седмици по-късно.

рафтинг отбор жени

Краят на юни доведе високите температури, но си взе част от реката. Голямото предизвикателство, което стоеше пред нас, бяха жегата и камъните, показващи се от обезводнената <a title=“STRUMA“ href=“https://reflipteam.com/rafting-struma/“ target=“_blank“>река Стума</a>. С Държавния шампионат дойде и така дълго чаканото финално състезание, което щеше да ни даде възможност да покажем какво сме научили и да дадем най-доброто от себе си „вкъщи”. Предходните два месеца ни бяха прекарали през едно емоционално пътуване и от няколко почти непознати момичета, се бяхме превърнали в едно задружно семейство с цялата му любов, война, кавги и смях. Държавният шампионат на река Струма беше наградата ни за всички усилия, компромиси, тренировки и изпита речна вода, през които бяхме преминали, и бяхме готови да се забавляваме докрай. Въпреки контузиите и леките спънки, успяхме да се представим на ниво, като заслужено си завоювахме 2-рото място и категорично заявихме бъдещите си планове за много по-високи постижения. Огромна благодарност и любов за всички Рефлипски джентълмени, които се грижеха да сме подготвени, да тренираме, да сме здрави и да се чувстваме добре, а сега е време за летния лагер.

рафтинг отбора на рефлип в босна